INSPIRACJE / Przepisy / 7 listopada 2018

Przepisy z dyni

Dyniowo-jabłkowa szarlotka:

Składniki:

600 g mąki orkiszowej

700 g dyni

700 g jabłek

200 g oleju kokosowego

3 jaja
2 łyżki mąki ziemniaczanej

½ szklanki ksylitolu

1 łyżeczka proszku do pieczenia

sok z cytryny

sok z 1 pomarańczy

cynamon

Przygotowanie:

Z podanych składników zagnieć ciasto jak klasyczne kruche, chwilę je wyrabiaj i zawiń w folię spożywczą. Podziel masę na 3 części, 1 z nich włóż do lodówki, aby potem zetrzeć na wierzch ciasta. Obierz dynię i jabłka, a następnie zetrzyj na dużych oczkach. Odstaw na chwilę, skrapiając całość sokiem z cytryny, po czym wyciśnij porcjami z masy sok. Dopraw ksylitolem, cynamonem, sokiem z pomarańczy, dodaj mąkę ziemniaczaną i wymieszaj wszystkie składniki. Wyłóż ciastem dno formy, na nie umieść dynię z jabłkami, a na wierzch zetrzyj schłodzoną część ciasta. Piecz 40-50 minut w 180°C.

 

  Waga kCal Białko Węglowodany Tłuszcz Błonnik
W 100 g   100 g   202 4,9 g 23,7 g 10,2 g 3,5 g
Całość  2453 g  4961 119 g 581,2 g 250 g 86,4 g

Muffiny dyniowe bezglutenowe

Składniki (6 sztuk):

½ szklanki (50 g) mąki dyniowej z pestek dyni

½ szklanki (80 g) mąki ryżowej

1 szklanka musu z pieczonej dyni

1 łyżka miodu
4 łyżki ksylitolu

1 jajko

4 łyżki roztopionego oleju kokosowego

1 łyżka gorzkiego kakao

4 łyżki wiórków kokosowych

2 orzechy włoskie

½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej

Przygotowanie:

Nagrzej piekarnik do 175° C. Standardową formę na muffiny wypełnij 6 papilotkami. W jednej misce wymieszaj łyżką mus z dyni z miodem, ksylitolem i jajkiem. Dodaj roztopiony olej i wymieszaj. W drugiej misce wymieszaj mąkę dyniową z mąką ryżową, kakao, wiórkami kokosowymi i posiekanymi orzechami włoskimi. Dodaj proszek do pieczenia, sodę oraz przyprawy i dokładnie wymieszaj. Połącz składniki z obu misek, delikatnie wymieszaj łyżką. Nałóż do papilotek i piecz przez ok. 23 minuty.

 

  Waga kCal Białko Węglowodany Tłuszcz Błonnik
W 100 g   100 g  244 6,9 g 31,1 g 11,6 g 2 g
Całość   538 g 1311 37,3 g 167,3 g 62,3 g 10,6 g

Ciasto dyniowe

Składniki:

300 g dyni
320 g mąki orkiszowej

200 ml oleju kokosowego

250 g ksylitolu

4 jaja

2 łyżki miodu

1 łyżeczka cynamonu

¼ łyżeczki imbiru

⅓ łyżeczki zmielonych goździków

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody

Przygotowanie:

Najpierw przygotuj purée z dyni. Obierz dynię ze skóry, usuń pestki i pokrój na mniejsze części. Każdą z nich owiń folią aluminiową, ułóż na blasze i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez godzinę, aż dynia będzie miękka. Następnie wyjmij ją z piekarnika, poczekaj aż ostygnie, wyciśnij powstały podczas pieczenia sok i zostaw miąższ. Miąższ zblenduj na gładką masę. Mąkę zmieszaj z resztą przypraw. Utrzyj jajka z ksylitolem do uzyskania białej, puszystej masy. Stopniowo, miksując na wolnych obrotach dodawaj mąkę wymieszaną z przyprawami. Następnie wlej olej, ciągle miksując i kolejno purée z dyni. Pod koniec miksowania wlej miód. Ciasto przełóż do keksówki. Piecz w nagrzanym do 180°C piekarniku przez 45 minut.

 

  Waga kCal Białko Węglowodany Tłuszcz Błonnik
W 100 g   100 g   300 5 g 38,2 g 18,8 g 2,8 g
Całość  1324 g  3969 66,8 g 505,7 g 248,3 g 36,6 g

Pumpkin spice smoothie – koktajl dyniowo-korzenny

Składniki:

250 ml mleka kokosowego

200 g purée upieczonej dyni

½ obranego banana
½ szklanki soku z pomarańczy

½ łyżeczki cynamonu

½ łyżeczki imbiru w proszku

1½ łyżki ksylitolu

1 łyżka soku z cytryny

Przygotowanie:

Wszystkie składniki umieść w kielichu miksera stojącego i miksuj przez ok. 1 – 2 minuty na gładki koktajl.

 

  Waga kCal Białko Węglowodany Tłuszcz Błonnik
W 100 g 100 g   58 0,8 g 12,9 g 0,7 g 1,2 g
Całość 651 g  379 5,5 g 84,2 g 4,5 g 7,6 g

Wegańskie burgery z dyni, kaszy jaglanej i soczewicy

Składniki:

1 szklanka dyni

½ szklanki czerwonej soczewicy

¼ szklanki kaszy jaglanej

2 łyżki mąki kukurydzianej

1 łyżeczka kurkumy

1 łyżeczka ksylitolu

½ papryczki chili

⅓ szklanki świeżej kolendry

½ łyżeczki startego imbiru

pieprz

Przygotowanie:

Obierz dynię, pokrój w kostkę, ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez ok. 20 minut w 200°C. Następnie rozgnieć widelcem i umieść w misce. Soczewicę wsyp do garnka, zalej 1 szklanką wody, przykryj i zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem przez ok. 15 minut. Następnie zdejmij pokrywę i mieszając odparuj resztę wody, tak, aby soczewica była jak najbardziej gęsta. Przełóż do miski z dynią. Kaszę jaglaną wsyp do garnka, zalej ½ szklanki wody, przykryj i zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem ok. 15 minut. Dodaj do warzyw w misce. Dodaj kurkumę, drobno posiekaną chili i kolendrę, imbir, oliwę i ksylitol. Wszystko dopraw pieprzem, dokładnie wymieszaj, pod koniec dodając 1 łyżkę mąki kukurydzianej. Uformuj 5 kotletów, delikatnie obtaczając je w pozostałej mące kukurydzianej. Piecz w 180°C do czasu aż się zarumienią z każdej strony.

 

  Waga kCal Białko Węglowodany Tłuszcz Błonnik
W 100 g  100 g  139 7,3 g 22,9 g 1,2 g 4,3 g
Całość  455 g  631 33,3 g 104 g 5,3 g 19,4 g

Socca z dynią

Składniki:

1 szklanka mąki z ciecierzycy

¼ szklanki mąki orkiszowej

¼ szklanki purée z dyni

1½ szklanki wody

2 łyżki Tahini

4 łyżki oliwy z oliwek

pieprz cayenne, czosnek

Przygotowanie:

Zmieszaj mąki z przyprawami i odstaw. Dobrze wymieszaj purée z dyni z wodą, Tahiti i 2 łyżkami oliwy, a następnie dodaj do mąki i wymieszaj do uzyskania jednolitej masy. Wstaw do lodówki na około 30 min. Rozgrzej piekarnik do temperatury 220°C. Foremkę do pieczenia pizzy albo patelnię z 2 łyżkami oliwy wstaw do piekarnika na 2-3 min do rozgrzania blaszki i oliwy. Rozgrzaną formę wyjmij, rozprowadź oliwę po całej powierzchni i na tak przygotowaną formę wylej ciasto z lodówki. Na wierzchu możesz ułożyć dodatki – kostki pieczonej dyni, cebulę, czerwoną paprykę. Piecz około 15-20 minut. Na koniec posyp ulubionymi ziołami, np. rozmarynem.

 

  Waga kCal Białko Węglowodany Tłuszcz Błonnik
W 100 g   100 g   93 3,4 g 8,5 g 5,1 g 1,8 g
Całość   1299 g 1211 43,8 g 110 g 65,6 g 23,2 g

Rustykalny pasztet wegański

Składniki:

200 g białej fasoli

100 g upieczonej dyni

4 łyżki mielonych migdałów

4 łyżki siemienia lnianego

½ szklanki mleka kokosowego

1 łyżeczka słodkiej papryki

½ łyżeczki ostrej papryki

1 łyżeczka mielonej kolendry

½ łyżeczki suszonego oregano

szczypta soli, pieprz

Przygotowanie:

Opłucz fasolę, wsyp do garnka, zalej zimną wodą (ok. 3 cm ponad poziom fasoli) i odstaw na noc lub na 12 godzin do namoczenia. Namoczoną fasolę gotuj w tej samej wodzie pod przykryciem przez ok. 2½ godziny, do czasu aż fasola będzie miękka. W połowie gotowania dodaj pół łyżeczki soli. Po ostudzeniu odcedź. Trzy łyżki siemienia lnianego wsyp do garnuszka, zalej mlekiem kokosowym i odstaw na minimum pół godziny, następnie gotuj przez ok. 10 minut na malutkim ogniu, co chwilę mieszając. Upieczoną dynię odciśnij – jeśli jest konieczność – z nadmiaru wody, po czym rozgnieć widelcem. Odcedzoną fasolę włóż do miski i zblenduj. Dodaj dynię, siemię lniane, mielone migdały i przyprawy, a następnie wymieszaj. Foremkę keksową posmaruj tłuszczem i oprósz łyżką mielonych migdałów. Wyłóż masę, uklep, posyp pozostałą łyżką siemienia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 °C. Piecz przez 60 minut. Pokrój po ostudzeniu.

 

  Waga kCal Białko Węglowodany Tłuszcz Błonnik
W 100 g 100 g  236 13,3 g 24,3 g 7,7 g 9,4 g
Całość 495 g 1166 65,9 g 120,3 g 38,3 g 46,6 g

Hummus z dynią

Składniki:

400 g ciecierzycy

½ dyni

1 łyżka oliwy z oliwek

1 łyżeczka przyprawy curry
½ łyżeczki kminu rzymskiego

½ łyżeczki płatków chili

½ łyżeczki kurkumy

pieprz

do dekoracji np. pestki dyni, curry, płatki chili

Przygotowanie:

Najpierw przygotuj purée z dyni. Pokrój ją razem ze skórą na mniejsze kawałki i usuń pestki. Nagrzej piekarnik do 180°C. Kawałki dyni ułóż skórką do dołu na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika i piecz przez około 35 minut do miękkości. Wyjmij z piekarnika i całkowicie ostudź. Wyjmij łyżką upieczony miąższ ze skórki i zmiksuj go blenderem na gładkie purée, a następnie odciśnij w gazie, aby było jak najbardziej gęste. Ugotuj ciecierzycę i zachowaj wodę z gotowania. Ciecierzycę włóż do pojemnika blendera, dodaj oliwę i zacznij miksować. Możesz dodać 1 – 2 łyżki wody z gotowania ciecierzycy, aby łatwiej się miksowało. Gdy ciecierzyca będzie już z grubsza rozdrobniona, dodaj przygotowane purée z dyni, obrany czosnek, przyprawy i dopraw pieprzem. Zmiksuj na gładką konsystencję. Przełóż do miseczki lub do pojemnika i udekoruj np. pestkami dyni, przyprawą curry, płatkami chili, na koniec skrop oliwą.

 

  Waga kCal Białko Węglowodany Tłuszcz Błonnik
W 100 g  100 g   85 3,7 g 9,6 g 2,4 g 5,1 g
Całość  830 g  707 31,1 g 79,4 g 20,1 g 42,6 g

Wegańska zupa curry z dynią, soczewicą i jarmużem

Składniki:

½ szklanki czerwonej soczewicy

1 mała dynia

½ czerwonej papryki

1 batat

1 mała cebulka szalotka

200 g mleka kokosowego (½ puszki)
1½ litra bulionu jarzynowego

10 g imbiru
½ papryczki chili

2 ząbki czosnku

1 łyżeczka kurkumy

4 liście jarmużu

1 łyżka oliwy z oliwek

1 łyżka soku z limonki

świeża kolendra, pieprz

Przygotowanie:

W garnku na oliwie na wolnym ogniu zeszklij pokrojoną cebulę. Dodaj starty, obrany imbir oraz starty czosnek. Po chwili dodaj suchą soczewicę, kurkumę i pokrojoną papryczkę chili, wlej gorący bulion i zagotuj. Dodaj obrane i pokrojone w kosteczkę bataty, dynię i pokrojoną paprykę. Przykryj, zmniejsz ogień, dopraw pieprzem i gotuj pod przykryciem przez około 15 minut do miękkości warzyw. Dodaj mleko kokosowe, posiekane liście jarmużu bez twardej części pośrodku i gotuj już bez przykrycia przez około 5 minut, co chwilę mieszając. Dopraw sokiem z limonki i podawaj z kolendrą.

 

  Waga kCal Białko Węglowodany Tłuszcz Błonnik
W 100 g   100 g   38 1,5 g 5,7 g 0,9 g 1,2 g
Całość  2595 g  990 38,3 g 147,7 g 23,7 g 29,8 g

Pęczotto z dynią, jarmużem i selerem naciowym

Składniki:

¼ szklanki kaszy pęczak

1½ szklanki pokrojonej w kosteczkę dyni

3 łodygi selera naciowego

4 liście jarmużu

¼ szklanki białego wytrawnego wina

1 szklanka wody

1 łyżka oliwy

1½ łyżki sosu sojowego

1 łyżka rodzynek

2 ząbki czosnku

½ papryczki chili

½ łyżeczki suszonego tymianku

Przygotowanie:

Na patelnię wlej oliwę, dodaj pokrojonego na plasterki selera i cienko pokrojony czosnek. Co chwilę mieszając smaż na umiarkowanym ogniu przez około 5 minut. Dodaj suchą kaszę pęczak, tymianek i wymieszaj. Wlej wino i zagotuj. Po 1-2 minutach gotowania, wlej gorącą wodę z sosem sojowym i na większym ogniu zagotuj. Dopraw świeżo zmielonym pieprzem, przykryj, zmniejsz ogień i gotuj przez około 10 minut. Dodaj pokrojoną w kosteczkę dynię, rodzynki, pokrojoną papryczkę bez pestek, wymieszaj, przykryj i dalej gotuj pod przykryciem przez około 15 minut. Umyj jarmuż, oderwij miękkie liście od twardej łodyżki pośrodku, liście posiekaj, dodaj do potrawy, wymieszaj, przykryj i gotuj przez 3 minuty. Zdejmij pokrywę i delikatnie mieszając gotuj jeszcze przez ok. 2 minuty.

 

  Waga kCal Białko Węglowodany Tłuszcz Błonnik
W 100 g  100 g   55 1,6 g 7,1 g 1,6 g 1,9 g
Całość  801 g  443 12,8 g 56,7 g 12,6 g 15,5 g

 

Treść niniejszych artykułów ma charakter wyłącznie informacyjny. Nie zastępuje konsultacji z lekarzem i nie może być podstawą do stosowania jakichkolwiek środków farmaceutycznych ani form terapii. Wszelkie decyzje w ww. kwestiach należą do lekarza prowadzącego leczenie. Portal ani osoby współpracujące nie ponoszą jakiejkolwiek odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zawartych w portalu.

Zadzwoń i umów się na wizytę!

ul. Milionowa 55
Łódź

510 866 501 | kontakt@poradnia-zdrowy-nawyk.pl