INSPIRACJE / Przepisy / 20 lipca 2018

Letnia sałatka z pietruszką i czereśniami:

2 łyżki pestek dyni

150 g czereśni / 2/3 szklanki lub wiśni

1/4 czerwonej cebuli

1 awokado, dojrzałe

kilka gałązek kolendry lub pietruszki

1 – 2 łyżki soku z cytryny lub limonki

szczypta płatków chili lub pieprzu cayenne

sól i czarny pieprz

Przygotowanie:

1. Mocno rozgrzać suchą patelnię. Wysypać pestki dyni i porządnie podprażyć, a gdy zaczną skakać i intensywnie pachnieć, przesypać na mały talerzyk, aby ostygły.

2. Czereśnie wydrylować oraz przekroić na połówki lub ćwiartki, jeśli są bardzo duże. Cebulę pokroić w cienkie półksiężyce, a następnie przepołowić. Awokado wyjąć ze skóry, usunąć pestkę i pokroić w grubą kostkę. Kolendrę drobno posiekać.

3. Tak przygotowane składniki wsypać do miski, dodać sok z cytryny, płatki chili sól oraz pieprz i porządnie wymieszać. Na koniec dodać pestki dyni i jeszcze raz wymieszać. Najlepiej smakuje od razu, można jeść bez dodatków jako lekki lunch, albo też jako sycący obiad z ryżem lub komosą ryżową.

Treść niniejszych artykułów ma charakter wyłącznie informacyjny. Nie zastępuje konsultacji z lekarzem i nie może być podstawą do stosowania jakichkolwiek środków farmaceutycznych ani form terapii. Wszelkie decyzje w ww. kwestiach należą do lekarza prowadzącego leczenie. Portal ani osoby współpracujące nie ponoszą jakiejkolwiek odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zawartych w portalu.

Zadzwoń i umów się na wizytę!

ul. Milionowa 55
Łódź

510 866 501 | kontakt@poradnia-zdrowy-nawyk.pl